Magyar English Deutsch
Aktív pihenés és lovaglás harmonikus találkozása

Vendégház >>>

Haladó lovas oktatás

FacebookTwitter
Nyomtatás
Csoportos lovaglásA haladó lovasok önállóan is lovagolhatnak a pályán az oktatóval, miközben ő több tanulóval is foglalkozik. A csoportos lovaglóórák hasznosak, és sok vidámságot okoznak az olyan lovasoknak, akik már elsajátították az alapismereteket. Ebben a szakaszban érjük el, hogy lovasainknál javuljon az ülésbiztonság és pontosan használják a segítségadásokat. Megismertetjük és gyakoroltatjuk velük a lovardában használt alakzatokat, segítünk, hogy azokat önállóan is le tudják lovagolni. A lovardai rend megismerése fontos része a haladó szintű oktatásnak.

Lovardai szabályzat letöltése

A haladó oktatás során tanulhatják meg tanulóink a jármódok (lépés, ügetés, vágtatás) használatát és az azok közötti átváltást.

A lónak három természetes jármódja van: a lépés, az ügetés és a vágta. A lépés a leglassúbb jármód, a ló négy egymást követő egyenletes ütemben teszi előre lábait. A lépésnek öt fajtája figyelhető meg: az összeszedett lépés, a munkalépés, a középlépés, a nyújtott lépés és a szabadlépés. Ügetésben mindig az átlós lábpárok lendülnek előre, a két lábpár elrugaszkodása között lebegő fázis figyelhető meg, tehát ez egy kétütemű jármód. Négyféle ügetés fordul elő, összeszedett, munkaügetés, közép- és nyújtott ügetés. A vágta egy háromütemű jármód, ennél is ugyanazt a négy fajtát különböztetjük meg, mint az ügetésnél.

Vannak olyan lovak, amelyek öt jármódra képesek, a korábbi hármon felül a poroszka és a tölt. Amikor a ló poroszkál, akkor nem ellentétes, hanem az azonos oldali lábait egyszerre emelve üget. A tölt - ha képes rá egy ló - veleszületett képesség. A töltnél az ügetéstől eltérően nincs lebegő fázis, a lónak egyik lábáról a másikra megy át a terhelés, így egyik lába mindig talajt ér.

Osztályban akkor lovagolhatnak tanulóink, ha már a lovardai alakzatokat ügetésben, tanügetésben és vágtában is le tudják lovagolni. Az osztályban lovagláshoz a megfelelő méretű, jó természetű és helyesen képzett iskolalovakat lovardánk biztosítja.

Felelősségvállalási nyilatkozat letöltése

Hírlevél