Magyar English Deutsch
Aktív pihenés és lovaglás harmonikus találkozása

Lovasklub >>>

Programok Ausztriában

FacebookTwitter
Nyomtatás

Látnivalók:

Halbturn kastély (távolság 57 km Hédervártól)

Halbturn kastélyA halbturni kastély Burgenland legjelentősebb barokk építménye, amely egykoron a Habsburg császári udvar vadászkastélyaként és nyári rezidenciájaként működött. Egy séta a kastély környékén igazán romantikus páros program.

Mária Terézia 1765-ben szerezte meg a kastélyt, és kedvenc lányának, Mária Krisztina főhercegnőnek adta tovább házassági ajándékul, amikor hozzáment Albert Kázmér szász–tescheni herceghez. Ma Paul Waldbott-Bassenheim bárónak a császári család egyik leszármazottjának magánbirtoka. A kastély a nyilvánosság előtt is nyitva áll, kiállításokat, koncerteket tartanak benne, egy része pedig múzeumként szolgál.

A kastély belsejében a falakat és a mennyezetet Maulbertch freskói díszítik. Termeiben, miután a történelem viharos éveiben valamennyi műkincsét és berendezési tárgyát széthordták, évente cserélődő tárlatot nyitnak más és más témában. Az egész kastély leégett 1949-ben, de a díszterem freskóját sikerült megmenteni. A kastély többi részét kortárs szellemben építették újjá.

A kastélyhoz eredetileg egy franciakert tartozott, de ez nem maradt fent. Jelenleg a schönbrunni főkertész, Anton Umlauft által kialakított tájkert várja a látogatókat.

Csokoládégyár Kittsee-ben (távolság 58 km Hédervártól)

Csokoládégyár KittseeFranz Hauswirth 1949-ben a bécsi Gablenz utcában nyitotta meg cukrászdáját, a mai Hauswirth vállalat elődjét. A klasszikus cukrásztermékek mellett rövidesen csokoládéfigurák gyártásába is kezdett, melyeket más cukrászdáknak is szállított. A csokoládé nyulak és mikulások az ebben az időben megjelenő szupermarketeket is a cég ügyfeleivé tették. A csokoládégyártás egyre nagyobb teret nyert, míg a hagyományos értelemben vett cukrászat folyamatosan veszített jelentőségéből, végül teljesen meg is szűnt. A folyamatos fejlődés miatt idővel ez az üzem is kicsinek bizonyult, így a 60-as évek elején id. Franz Hauswirth szülőfalujába, a burgenlandi Kittsee-be helyezte át a termelést. Idővel a Hauswirth vállalat Ausztria legnagyobb szezonális csokoládé termék előállítója lett.

A vevők elégedettségének biztosításáért kezdettől fogva a legmodernebb gépekkel és technológiákkal dolgoznak, termékeiket mesterkéz alkotja, és régi recepteken nyugszik alapjuk. Évente mintegy 2.000 tonna csokoládéból állítanak elő kiváló ízű, ellenállhatatlan finomságot a legmagasabb minőségben.

A Csokicsárda a csokoládégyár mintaboltja. Az épületben kilós, félkilós, csomagolásban hatalmas halmokban állnak a különböző csokoládé termékek, egy-egy doboz nyitva van, hogy a vásárló megkóstolhassa és kiválaszthassa az íz világához legjobban alkalmazkodót.

Hainburg (távolság 65 km Hédervártól)

HainburgHainburg a Duna jobb partján, Bécs és Pozsony között fekszik, az ún. ipari negyedben, 20 km-re Bruck an der Leithától. Az I. világháború befejeződése óta Ausztria legkeletibb városának számít. Romantikus séták kitűnő helyszíne.

A régi vár romjait már a Nibelung-dalban is említik Heimburc néven, itt tartotta Attila nászát Krimhildával. A Római Birodalom korában Pannonia tartomány székhelyének, Carnuntumnak a vonzáskörzetéhez tartozott, ahol hatalmas erődítmények szolgálták a védelmet. A honfoglalás idején még magyar kézben volt, majd a XIII. században a Habsburgok szerezték meg.

A vár gyönyörű kilátást kínál a nemzeti parkra és a dunamenti ártéri erdőkre. A vár kápolnájában esküdtek meg 1252-ben Premysl Otakar, Morva király és Ausztriai Margit, Babenbergi hercegnő. A kedves vendéglők és borozók kellemes időtöltést kínálnak. A kultúrális és természeti ajánlatok bő kínálatából választhatnak a turisták: vári játékok, történelmi városi piac, a hainburgi Haydn-Gesellschaft egyesület koncertjei.

A város kapui: Bécsi kapu, Magyar kapu, Halász kapu. A Bécsi kapu a legismertebb osztrák városkapu, amely a XIII. századból maradt fenn. Díszítő elemei két lovag, akik a kaput őrzik. A Magyar Kapu szintén a XIII. században épült, két mesebeli lény szobra ékesíti. A Halász kapu 4-emeletes kapu-torony.

Carnuntum Régészeti Park (távolság 73 km Hédervártól)

Carnuntum Régészeti ParkCarnuntum a Római Birodalom Pannonia, majd Pannonia superior provinciájának fővárosa, katonai tábor és polgárváros volt az ókorban. Bécstől keletre, Alsó-Ausztria tartományban, Petronell-Carnuntum és Bad Deutsch-Altenburg települések mellett fekszik. A Carnuntumi Múzeumban tett látogatás egyfajta római kori időutazást jelent. Carnuntumban Tiberius császár védőfallal megerősített téli táborhelyet, ezzel pedig egy jelentős nagyvárost hozott létre.

A 19. század második felében elkezdődőtt régészeti ásatások eredményei a Carnuntum Archeológiai Parkban (németül Archäologischer Park Carnuntum) kerülnek bemutatásra. Carnuntum kincstárát Friedrich Ohmann építész tervezte, a múzeumot 1904-ben Ferenc József császár nyitotta meg.

A látogatók az ókori Carnuntumból származó, egyedülálló leleteket csodálhatják meg. A kiállított ékszereket, használati eszközöket, fegyvereket, valamint vallási tárgyakat aprólékos munkával restaurálták, hogy visszaidézzék a rómaiak csodálatos virágkorát. Ezeken kívül még megnézhetik a polgárváros romjait, a Diana templom romjait, a Nagyfürdő romjait, továbbá a helytartói palota és a lovassági tábor maradványait is.

Esterházy-kastély Eisenstadt-ban (távolság 87 km Hédervártól)

Esterházy-kastély EisenstadtAz Esterházy-kastély eredete egy XIII. századi várra nyúlik vissza. Jelenleg a kastély kulturális rendezvények helyszíne, és betekintést ad a régi idők főúri világába, és az Esterházy hercegek életébe egyaránt.

Az Esterházy-kastélyban olyan kiállításokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, mint a hercegnői lakosztályok bemutatása, az Esterházy-kastély fő fénypontjai, a Haydn kiállítás és a bormúzeum. A következő hölgyek életét mutatja be: Maria Josefa Hermenegilda (1768-1845), II. Esterházy Miklós felesége; Maria Theresia (1794-1874), III. Esterházy Pál Antal felesége; Lady Sarah Frederica (1822-1853), III. Esterházy Miklós felesége. Portrék, naplórészletek, személyes levelezések, gazdasági iratok és kortársak beszámolói szolgálnak forrásul.

A látogatás csúcspontjának számító Haydn Terem monumentális, a Magyar Korona országainak legsokrétűbb és legkülönlegesebb XVII. századi allegorikus freskósorozatával. A kastély termeiben az építészettörténet, a műélvezet és az Esterházy hercegek életének három évszázada követhető nyomon. A kastély keleti szárnyában lévő időszaki kiállítás a hercegi gyűjtemény válogatott kincseit vonultatja fel.

A Haydn-évben megrendezett „Haydn explosiv” című nagy sikerű kiállítás folytatódik. A látogatókat új kiállítási tárgyak és kölcsönadományok sokasága igazítja el a XVIII. századi opera fantasztikus világában. A kastély 330 éves pinceboltozatai biztosítanak helyet Ausztria legnagyobb bormúzeumának. A tekintélyes gyűjteményben több mint 700 lebilincselően érdekes kiállítási tárgy látható, amelyek segítségével történelmi és kultúrtörténeti áttekintést kaphatunk a nagy hagyományokra visszatekintő burgenlandi szőlőművelésről.

Familypark Neusiedlersee (távolság 87 km Hédervártól)

Familypark NeusiedlerseeA családi park Ausztria legnagyobb szabadidő és mese parkja több mint 140.000 m²-en. Märchenpark néven vált ismertté a központ, és a vidámpark mellett, mini állatkert és meseerdő felhőtlen, egész napos szórakozást kínál az egész családnak.

Az apróságoknak vonatozás, krokodil vízi pálya, homokozó, játszótér, meseerdő, állatsimogató nyújt felbecsülhetetlenül boldog perceket, míg a bátrabbakat hőlégballon, körhinta, óriás csúszda, római torony, vízi világ, és hullámvasút várja egész nap. A hullámvasút 18 személyes vonata 16 méter magasságban, gyors kanyarok között, 480 méter hosszú pályán, 60 km/óra sebességgel borzolja az idegeket.

A különféle járművek, mászási lehetőségek, pihenők, elektronikus színházak, mesék és éttermek színes kavalkádja négy különböző témakörben várja a látogatókat, mindenkinek a megfelelő ajánlatot kínálva. Az Élményvárban sárkányokkal, és hápogó kacsaparádéval, a Meseerdőben pedig színes, kedves történeteket hallgathatnak meg a kicsik. A Fliegende Fische Ausztria legizgalmasabb vízi körhintája, amely halak társaságában repíti el a gyerekeket a kalózmacik előtt, akik a Kroko-Wasserbahnig kísérnek énekükkel. A Falusi Porta kis erdei körsétára kínál alkalmat, hogy testestül-lelkestül elmerüljünk az érintetlen természetben. Az állatkert lakóit simogatással és finom falatokkal kényeztethetik.

Hundertwasser Múzeum (távolság 101 km Hédervártól)

Hundertwasse MúzeumA festő és építész Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) nemcsak új impulzusokat adott a bécsi építészetnek sajátos stílusával, amelyre a színes felületek, a szabálytalan formák jellemzőek, be- és átnőve burjánzó zölddel, hanem egy kiállítási központot is létrehozott, ahol saját alkotásain kívül a kortárs művészet izgalmas művei is megtekinthetők ideiglenes kiállításokon.

Hundertwasser mester megvásárolta az egykori Thonet bútorgyárat és teljesen átépítette a rá jellemző stílusban. 1991-ben nyílt meg két emeleten állandó Hundertwasser kiállítással, két másikon pedig ideiglenes kiállítások tekinthetők meg. A földszinten kávézó és üzlet található.

A Kunst Haus közelében áll az ún. „Hundertwasser-ház”, Bécs legfurább lakóháza. A Hundertwasser-ház (németül: Hundertwasserhaus) egy társasház Bécsben 3. kerületében, a Kegelgasse 34-38. szám alatt.

A házat 1983. és 1986. között építette Joseph Krawina és Peter Pelikan. Újdonsága a hullámzó, egyenetlen padló, a tetőt fűvel és földdel fedték be, és nagy fák nőttek ki a szobákból, az ágaik az ablakokon nőttek ki. Hundertwasser nem fogadott el fizetséget a ház megtervezéséért, mert szerinte már az megérte, hogy nem épül a helyére valami csúfság. A házon belül van 52 lakás, 4 iroda, 16 privát, és 3 közös terasz, valamint összesen 250 fa és bokor. A Hundertwasser-ház Bécs egyik leglátogatottabb épülete, ami Ausztria kulturális örökségének is része lett.

Schönbrunni állatkert és kastély (távolság 109 km Hédervártól)

Schnönbrunn állatkertA schönbrunni a világ első állatkertje; egyúttal a világ egyetlen, máig fennmaradt barokk állatkertje. A schönbrunni kastély környezetének elemeként a világörökség része.

Mária Terézia már gyermekkorában rajongott a schönbrunni kastélyért és annak kertjéért. Trónra lépve, 1740-ben itt rendezte be rezidenciáját, és Schönbrunn az udvari élet központjává vált. 1744. és 1765. között Nikolaus Pacassival rokokó stílusú kastéllyá bővítette és alakíttatta át az épületet.

Férje, a természetet kedvelő Lotaringiai Ferenc a kert reprezentatív kialakításán fáradozott, ennek részeként alapította meg a kastély hátsó udvarában az állatkertet is, ahová először 1752. július 31-én vezette nemes vendégeit. A létesítmény elődje az az állatsereglet volt, amit Savoyai Jenő herceg hozott létre a bécsi Belvedere kastély kertjében. Ezt az állományt vásárolta meg a kert alapításához Lotaringiai Ferenc. Ezután a királyi pár parancsára a nagykövetek és az utazó kereskedők vásároltak további állatokat a kert bővítésére.

Ekkor még csak pár tucat ketrecben tartottak állatokat eleinte csak a császári család és a beavatottak szórakoztatására. Nem sokkal később, 1780-ban a létesítményt „minden megfelelően öltözött” érdeklődő számára megnyitották.

A világon először, 1906. július 14-én ebben az állatkertben született elefánt – a zoológusok addig azon a véleményen voltak, hogy ez az állat fogságban nem szaporodik.

1914-ben 3400 állat élt a kertben, de azt az első világháború után pénzügyi okokból csaknem bezárták. Ezt ugyan megakadályozta a bécsiek gyűjtőakciója, de a kert fenntartására bevezették a belépő díjat. A második világháború is nagy pusztítással járt, és utána többször is újra javasolták a kert bezárását.

1991-ben egy társaság vette át az állatkertet kezelését, és az igazgató Helmut Pechlaner lett. Ezután dinamikusan nőtt a látogatók száma, és a befolyó pénzekből számos új épületet (terrárium és akvárium, madárházak, elefántpark, a nagymacskáknak kifutó és Ausztrália-ház) építettek. A 250. évfordulóra adták át az esőerdő-házat, az állatkert történetéről pedig kiállítást nyitottak a Naturhistorisches Museumban.

Ma a schönbrunni a világ egyik legmodernebb állatkertje, miközben sikerült megőrizni parkszerűségét. Területe apránként 17 hektárnyira duzzadt, de továbbra is harmonizál a szomszédos kastélykerttel: a tágas kifutókat pázsitok, virágok, sövények, kis tavak, árnyas fák stb. környezik, illetve választják el egymástól.

Schönbrunni kastélyA schönbrunni kastély barokk stílusú császári rezidencia Bécs Hietzing nevű kerületében. Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai látványossága.

A belső terek nemcsak a császári család tartózkodási helyéül szolgáltak, hanem reprezentációs célokat is betöltöttek, számtalan ünnepségen, rendezvényen kellett, hogy szimbolizálják és erősítsék a monarchia presztízsét. Ebből a célból a kor sok neves művészét és mesterét rendeltek ide az építkezés idején, hogy a szobák megkapják a legmagasabb eleganciát. A belsőépítészeti stílusokban ötvöződik a barokk és a rokokó, valamint a biedermeier, amelyek harmonikus együttest alkotnak.

A nyugati szárny első emeletén találhatók meg a császári pár (I. Ferenc József és Erzsébet császárné) lakosztályai. A keleti részben Mária Terézia kvártélyai, valamint az ún. Ferenc Károly-lakosztályok kaptak helyet, melyekben a császár szülei, Ferenc Károly főherceg és Zsófia főhercegné élték mindennapjaikat.

A palota több száz szobája közül császári család apartmanjai a kastély leglátványosabb helyiségei, a nyilvánosság számára többségében ezek állnak nyitva. A kastély egy része ma is funkcionál, elsősorban önkormányzati lakásokként kerültek bérbeadásra.

A kastély az UNESCO világörökség részét képezi.

Prater (távolság 103 km Hédervártól)

PraterSokak vidámparkja, egyesek számára a nosztalgikus álmok helye, zöld oázis szinte mindenki számára – és itt található az óriáskerék, Bécs egyik leghíresebb jelképe. A bécsi Práter szezonja márciustól októberig tart. A világhírű Óriáskerék és néhány egyéb látnivaló egész éven át nyitva tart.Stephansdom (távolság 104 km Hédervártól)

StephansdomA Stephansdom, amely Bécs egyik jelképe és Ausztria legjelentősebb gótikus építménye, egy sor olyan műkincsnek is otthont ad, amelyek közül több csak vezetővel tekinthető meg.

Meg kell említeni III. Frigyes császár vörös márvány síremlékét, amely Niclas Gerhaert van Leyden alkotása, az Anton Pilgram által 1500. körül készített szószéket és a szintén tőle származó orgonalábazatot az északi oldalhajóban. Mindkét alkotáson a művész önarcképét is felfedezhetjük.

Ugyancsak érdemes megtekinteni a Bécsújhelyi oltárt, amely egy gótikus szárnyas oltár 1447-ből;, valamint Savoyai Jenő herceg síremlékét 1754-ből.

Hofburg (távolság 105 km Hédervártól)

HofburgA Hofburg eredetileg valóban egy középkori vár volt, de erre ma már csak a várkápolna emlékeztet. Ahogy nőtt a Habsburgok hatalma és ezzel együtt a birodalom nagysága, úgy épült ki ez a pompás rezidencia. Napjainkban a Hofburgban található az ország miniszterelnökének hivatala, egy jelentős kongresszusi központ, a Wiener Sängerknaben fellépőhelye, a Spanyol Lovasiskola lipicai lovai, valamint több szabadon látogatható gyűjtemény és nevezetesség: a Sisi Múzeum, az Ezüstkamra és a Császári lakosztályok.

Az Új Hofburgban, amely a Hofburg legújabb és legmonumentálisabb része (1881. és 1913. között épült), találjuk a Néprajzi Múzeumot és a Szépművészeti Múzeum néhány részlegét: az ókori Kis-Ázsia műkincseit őrző Ephesos Múzeumot, a világ második legnagyobb Vadászati és Fegyvergyűjteményét és a Régi Hangszerek Tárát.


 
Guest Review Awards

Hírlevél